Spring naar content

20 JAAR GELEDEN
2007

Bij een postzegelhandelaar kocht Henk in 2007 zijn door hem ontworpen PTT kerstzegels uit 1987 in grote aantallen als losse zegels terug, 20 jaar nadat ze waren uitgekomen. Het zijn vijf verschillende ontwerpen die in vijf afzonderlijke postzegelboekjes, met telkens vier dezelfde zegels, tegelijk waren uitgebracht, destijds een unicum. Met de teruggekochte zegels maakt hij vervolgens dit werk. Van links boven naar links onder worden de vijf zegels in blokken van vier, zoals in de zegelboekjes, onder elkaar opgeplakt steeds in dezelfde volgorde. Onder aangekomen gaat hij in de volgende kolom boven verder. Hierdoor ontstaan de bijzondere diagonale kleurverschuivingen. Uiteraard werd omwille van de nauwkeurigheid eerst een stramien getekend.

De opdracht voor deze zegels vormde het KEERPUNT in de carrière van Henk. Omdat hij zoveel plezier beleefde aan het ontwerpen ervan besloot hij om voortaan, naast zijn docentschap, nog louter autonoom werk te maken: analoge structuren waarin door een toevalsfactor iets bijzonders of onverwachts gebeurt.

Nog even over de kerstzegels zelf. Toen Henk deze in 1987 had ontworpen en ging kijken bij de drukkerij ontdekte hij dat er iets niet klopte, maar wat was hem niet meteen duidelijk. Na lang vragen werd toegegeven dat het beeld 15% verkleind was. Henk had het ontwerp van de structuren precies afgestemd op de afstand van de randperforatie. Dit klopte dus niet meer en ook de kleuren oogden daardoor minder sterk. Een moeilijk dilemma. Moest hij de persen laten stoppen of niet. Er zouden er meer dan 80 miljoen van gedrukt worden en ze waren al een aardig eindje onderweg…..

...